paadje

magnolia 'daphne'

De Langenaard - De kleine Hortus

Carlos & Zita

Cathérine aan het werk

Plant van de maand: HAMAMELIS

 

Wij kennen de Toverhazelaar allemaal. Het is een plant die je vaak in tuinen tegenkomt, vooral omdat deze 1 van de weinige planten is die zo vroeg in het jaar bloeit.

Familie: Behoort tot de Hamamelidaceae, een vrij grote groep van 27 verschillende geslachten. Disanthus, Fortunearia, Fothergilla, Loropetalum, Parrotia, Parrotiopsis, Sinowilsonia en Sycopsis, allen aanwezig in onze collectie zijn er enkele van.

Soorten Hamamelis: Er zijn 5 soorten, waarvan er 3 afkomstig zijn van Noord-Amerika (H. ovalis, H. virginiana & H. vernalis), 1 van China (H. mollis) en 1 van Japan (H. japonica). De meeste planten die te koop aangeboden worden, zijn cultivars afkomstig van de soortkruising tussen H. japonica en H. mollis, met de naam H. x intermedia.

In onze collectie zijn 6 planten aanwezig. Meestal gaat het over cultivars.

H. x intermedia 'Diane'

H. x intermedia 'Ruby Glow'

H. x intermedia 'Arnold's Promise''

H. japonica 'Zuccariniana'

H. mollis 'Hillier Clone'

H. virginiana

hamamelis x intermedia 'Arnold's promise'Bloei: Hamamelis bloeit van januari tot maart, H. virginiana zelfs nog vroeger.

Elke bloem heeft 4 meeldraden en 4 lange, lintvormige kroonbladen. Meestal zijn deze geelkleurig, maar er bestaan ook cultivars met rood-bruine bloemen. (v.l.n.r.: H. x intermedia 'Ruby Glow', H. x intermedia 'Arnold's promise')


Andere exemplaren uit de collectie:

(v.l.n.r.: H. mollis 'Hillier Clone', H. japonica 'Zuccariniana', H. x intermedia 'Diane')

De laatste genoemd naar de dochter van Jelena De Belder, die destijds de roodkleurige cultivar ontwikkelde.