paadje

magnolia 'daphne'

De Langenaard - De kleine Hortus

Carlos & Zita

Cathérine aan het werk

Plant van de maand: OSTRYOPSIS

 

In 2008 kwam ik in het bezit van een Ostryopsis davidiana. Aanvankelijk een klein plantje dat ondertussen uitgegroeid is tot een struik van 2,5m. Ze worden trouwens niet veel hoger. Herkomst is China, meestal op een hoogte van 800 - 2800m.

 

Familie: Behoort tot de Betulaceae, een groep van 6 verschillende geslachten. Alnus, Betula, Carpinus, Corylus, Ostrya en Ostryopsis, allen aanwezig in onze collectie.

Soorten Ostryopsis: Er zijn 3 soorten, te weten O. davidiana, O. nobilis en O. intermedia. De laatste soort zou recentelijk beschouwd worden als een hybride tussen de 2 andere soorten.

Ostryopsis heeft uiterlijke kenmerken die doen denken aan Ostrya en Corylus. Bladverliezend, enkelvoudig, alternerend en dubbel gezaagd blad. Mannelijke en vrouwelijke katjes op zelfde plant (eenhuizig).hamamelis x intermedia 'Arnold's promise'Bloei: Ostryopsis davidiana bloeit in de maanden mei-juni.

 

De vrucht is een cluster of kluwen, met ietwat puntige uitsteeksels. Bevatten 6-tal zaden. Elk zaadje is een kleine noot, ongeveer 5mm lang. Vruchten worden gevormd in juli-augustus.


Voorbeeld van een vrucht:

 

In 2014 voor het eerst gezaaid, echter voorlopig zonder succes.

 

Foto's zijn afkomstig van de collectie.

 

Terug